kmet.BG
Интересно
избери регион
Кметът на София Йорданка Фандъкова и премиерът Бойко Борисов откриха парк Възраждане
Кметът на София Йорданка Фандъкова и премиерът Бойко Борисов откриха парк Възраждане
Снимка: СТОЛИЧНА ОБЩИНА
 Това е първият от 30 години нов парк в София 

    
Кметът на София Йорданка Фандъкова и министър-председателят Бойко Борисов присъстваха на откриването на парк Възраждане, заедно с председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, общински съветници, заместник-кметове, кметове на райони, проектанти и изпълнители на обекта, много граждани. 

Реализирането на парк „Възраждане” е показателно за политиката ни. След десететилетия застой и разруха, след опити за кражба на част от терени и на застрояване на зелени площи успяхме да защитим на първо място общинската собственост и на второ място да построим първия от 30 години насам парк в нашата столица. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите ѝ, идеята за изграждане на парка възниква още с изграждането на жилищата в квартал "Зона Б-5". Историята показва, че сме осъществили мечтата на хората, които живеят тук, от над 40 години, каза също Фандъкова. 
   
Кметът припомни историята на имота. За част от терена над 21 дка бе заведен съдебен спор за собственост с частно дружество. Делото започна през 2008 г., като е сезирана и Прокуратурата от тогавашния кмет г-н Бойко Борисов и от „Софийски имоти“. След близо 7 години дела, през 2015г. съдебният спор бе разрешен на последна инстанция в полза на „Софийски имоти”. Сега отново е получен нов иск, но се счита, че правният спор вече е изяснен, с влязло в сила съдебно решение. 
   
Днес парк Възраждане заедно с модерния спортен комплекс са факт. Столичани могат да се разхождат и спортуват на площ от 76 дка. 

Непосредствено могат да се възползват живеещите и работещи наблизо. По данни на район Възраждане само живеещите в близките квартали са около 22 000 души. 

В спортния комплекс за осемте месеца, от както работи, са преминали над 5000 души, като 80% от тях са станали клиенти с месечен или годишен абонамент, а две детски школи тренират на спортните игрища. 

В парка има нови зелени площи - с близо 5 000 линейни метри автоматична поливна система. Засадени са над 600 дървета, множество храсти и цветя. Изградено е осветление и са подменени настилките на тротоарите към прилежащите улици. Има и място за културни събития на открито с амфитеатър и сух фонтан. 

Проектът е на стойност около 6 млн. лева. Реализиран е с финансови средства на „Софийски имоти" ЕАД, като част от тях са привлечени по линия на инициатива JESSICA в размер на 1 742 060 лв. 

Източник: СТОЛИЧНА ОБЩИНА
Публикувано на: 18.04.2016-10:49:05
Реклама
Последни Новини
Емил Желев - кандидат кмет на Изгрев18.10.19г.Завършена е новата пътна връзка от бул. “Брюксел“ до Терминал 2 на летище София11.01.18г.София участва в международен проект за развитие на младежкото предприемачество 08.01.18г.Йорданка Фандъкова: "Подкрепяме инвеститори, които имат отношение към околната среда, чистота на въздуха и новите технологии"16.11.17г.ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ХАКАТОН С НАГРАДИ – ЦЕЛТА Е СЪЗДАВАНЕ НА СОФТУЕРНИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА SMART CITY BURGAS03.10.17г.Новата индустриална революция обсъждат на международен форум в Пловдив29.09.17г.ОБЩИНА БУРГАС ПОЛУЧИ ДВЕ НАГРАДИ ЗА СВОЯТА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА14.06.17г.
Интересно
Произходът има значение05.11.14г.Рекорден брой участници на Софийския маратон 05.10.15г.Българско хоро разлюля Европейския парламент01.03.12г.„Дни на зелената система” и Международен ден на биологичното разнообразие – 2016 в Пловдив12.05.16г.Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави организаторите на благотворителна художествена изложба05.02.15г.100 години от началото на Балканските войни05.10.12г.Иван Портних участва в инициативата Погледни към детето под патронажа на народния представител Даниела Петрова22.11.12г.
Copyright © 2008 kmet.BG All rights reserved. Privacy Policy.