kmet.BG
Интересно
избери регион
Денят на народните будители е символ как духовността и образованието възраждат българския народ и от най-тъмните времена и кризи
Денят на народните будители е символ как духовността и образованието възраждат българския народ и от най-тъмните времена и кризи
Снимка: www.president.bg
 Денят на народните будители е символ на това, как духовността и образованието възраждат и издигат българския народ и от най-тъмните времена и кризи. Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев на церемонията, на която удостои с орден „Стара планина“ първа степен акад. Стефан Воденичаров и връчи Почетния знак на държавния глава на Българската академия на науките и на Съюза на учените в България. Президентът подчерта, че будителството е състояние на духа, което всяко поколение трябва да преоткрие и постигне за себе си, за да може да надгражда и да върви напред.


Акад. Стефан Воденичаров получи висшето държавно отличие за своите заслуги за развитието на науката. „Вашето участие в международните експертни органи към НАТО, към Международната агенция за атомна енергия, в американски и европейски научни организации, поставя високо авторитета на българската наука и на учените от БАН“, обърна се президентът към председателя на Академията. Акад. Воденичаров е автор на 71 патента и авторски свидетелства, 2 монографии и 146 научни публикации в български и чуждестранни списания. Записан е в Златната книга на изобретателите към Патентното ведомство и има 121 договора за внедряване на изобретения. По 87 договора му е призната реализация на нови технологии, а по 49 са признати нови изделия, модифицирани по системите на НАТО, отбеляза още в изказването си държавният глава.

Росен Плевнелиев връчи Почетния знак на държавния глава на Българската академия на науките по повод 145-годишнината от създаването й и във връзка с големия й принос за изграждане на съвременна България и за развитието на културния и духовен облик на нацията. „Приносът на БАН във всички ключови области от развитието на българската държава и общество е неоспорим. За 145-годишната си дейност тя изгражда внушителен международен авторитет. Заема своето забележимо място в европейската и световната наука“, подчерта Росен Плевнелиев.

Президентът удостои с Почетния си знак и Съюза на учените в България по повод 70-годишнината от неговото създаване и приноса му в приложните изследвания и изграждането на образователни програми в областта на точните науки. „Задачите на Съюза са обвързани с решаването на проблемите на науката и висшето образование, на научните изследвания, на иновациите и технологиите в страната. През годините негови членове са били най-видните български учени“, посочи в изказването си Росен Плевнелиев. Държавният глава отбеляза и приноса на Съюза за усъвършенстване на законовата уредба, свързана с висшето образование у нас в съответствие с европейското законодателство.  

Акад. Стефан Воденичаров припомни думите на големия български учен и възрожденски деец Марин Дринов, съосновател на Българското книжовно дружество, че „без помощта на науката един народ никога не би достигнал да има значение за цялото човечеството“. Акад. Воденичаров посочи, че днес като общество често забравяме уроците на българските възрожденци и будители – да работим в съгласие и разбирателство в името на общите интереси на страната. „Воденето на диалог, взаимното уважение и толерантното отношение е мерило за интелигентност и зрялост. Ако съумеем да последваме патоса на нашите будители за пълна всеотдайност в името на просперитета на Отечеството, със сигурност ще стигнем до по-градивни резултати“, подчерта по време на церемонията акад. Стефан Воденичаров.

Председателят на Съюза на учените в България акад. Дамян Дамянов заяви, че като гражданска организация Съюзът ще продължи да работи за развитието на науката, образованието и внедряването на иновации в България. „Няма да останем безразлични към проблемите на обществото и ще дадем своя принос в сферите, в които сме силни“, заяви акад. Дамянов. Той добави, че Съюзът ще продължи да поставя на дневен ред решаването на проблемите, пред които са изправени българските учени и университетските преподаватели.

На церемонията в Гербовата зала присъстваха министърът на образованието и науката Румяна Коларова, министърът на културата Мартин Иванов, десетки български учени.

По-рано пред Парадния вход на Администрацията на Президента се проведе церемонията по тържественото издигане на националния флаг по повод Деня на народните будители.

Източник: www.president.bg
Публикувано на: 01.11.2014-11:01:53
Реклама
Последни Новини
Емил Желев - кандидат кмет на Изгрев18.10.19г.Завършена е новата пътна връзка от бул. “Брюксел“ до Терминал 2 на летище София11.01.18г.София участва в международен проект за развитие на младежкото предприемачество 08.01.18г.Йорданка Фандъкова: "Подкрепяме инвеститори, които имат отношение към околната среда, чистота на въздуха и новите технологии"16.11.17г.ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ХАКАТОН С НАГРАДИ – ЦЕЛТА Е СЪЗДАВАНЕ НА СОФТУЕРНИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА SMART CITY BURGAS03.10.17г.Новата индустриална революция обсъждат на международен форум в Пловдив29.09.17г.ОБЩИНА БУРГАС ПОЛУЧИ ДВЕ НАГРАДИ ЗА СВОЯТА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА14.06.17г.
Интересно
Жени ГЕРБ - Самоков традиционно почете Празника на родилната помощ и ориса две бебета24.01.12г.23 хиляди лалета, незабравки, теменужки цъфтят в зелената площ на бул. „Бъкстон”04.05.15г.ГЕРБ-Сливен се включи в честванията за 100 г. Одринска епопея27.03.13г.Конкурс за коледна украса на сгради и външни пространства03.12.12г.Discover.Vino представя вината на Южна Франция12.05.15г.Кметът Николов: Нека се раждат повече бебета в Бургас тази година22.01.14г.Домът на Билбо Бегинс и триметрова цветна фея – вижте ги на “Флора Бургас’2017”25.04.17г.
Copyright © 2008 kmet.BG All rights reserved. Privacy Policy.