kmet.BG
Интересно
избери регион
Джоузеф Дол: Трябва да отидете и да видите София
Джоузеф Дол: Трябва да отидете и да видите София
Снимка: www.sofia.bg
 Трябва да отидете и да видите София. В последните години градът се развива много бързо. 

   Това каза Джоузеф Дол, председателя на ЕНП при откриване в Страсбург на общата изложба на българската столица, Народната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“ и Библиотеката на хуманистите в Селеста. 
   Дол посочи, че е посетил много пъти София и метрото е сред нещата, които се вижда колко бързо променят живота на хората. Председателят на ЕНП посочи, че познава работата на кмета на София. „Фандъкова е изключително амбициозен кмет, знам за приоритетите и каузите й и заставам зад всяка ваша кауза, зад София, зад България“, каза Джоузеф Дол. 
   Съвместната изложба се провежда под патронажа на Джозеф Дол и Мария Габриел, евродепутат от групата ГЕРБ/ЕНП. Тя бе открита и от и председателят на комисията по култура и образование в Европейския парламент Дорис Пак и кметовете на двата града София и Селеста – Йорданка Фандъкова и Марсел Боер. 
   В изказването си Дорис Пак заяви, че в общата изложба на два различни по мащаб градове се вижда как различните културни идентичности формират Обединена Европа. Дорис Пак сподели как е променила мнението си за България, разглеждайки София. Тя разказа как това лято след като е посетила музеите на София е видяла впечатляващото културно-историческо богатство на града и на свой ред също призова гостите от европейските институции да посетят столицата на България. 
   В своите думи кметът Йорданка Фандъкова заяви, че общата изложба представя книжовността, която показва Европа като общо духовно средище. Благодарение на изложбата за пръв път извън България бе показан оригиналът на Добрейшовото евангелие –което е уникално с това, че за пръв път в славянската книжнина авторът е нарисувал себе си редом до свети Йоан и написал собственото си име. Поп Добрейшо не само избира сам името, с което да се нарича, но то носи допълнителен смисъл, защото означава най-добър. Такъв е и случаят със стенописите на Боянската църква, разказа Фандъкова. На стенописите са запазени едни от най-старите детайлни автопортрети на исторически личности в световната история. Етюдите на Добрейшовото евангелие и стенописите на Боянската църква показват ново светоусещане – насочване на погледа към човека. Това са едни от първите произведения с идеите на хуманизма от 13 век, каза също кметът Фандъкова. Евангелието бе представено от директора на Народната библиотека проф. Боряна Христова. 
    
    
   „Трябва да виждаме в нашата Европа не просто общия европейски пазар, европейската криза или Европа на предразсъдъци и нетолерантност. Тя трябва да продължи да бъде една Европа на идеи, Европа на знанието, Европа на културата, Европа на ценностите“, каза Мария Габриел. Тя заяви, че присъствието на трима ръководители на политически групи от Столичния общински съвет на изложбата представлява символ на единство, когато става въпрос за насърчаване на културата в София, културата в България и културата в Европа, каза Мария Габриел. 
   И с финансиране от ЕК София успя да разкрие част от уникалното археологическо богатство на града - разкопките на древна Сердика и подземния музей под храма „Св. София“ са част от хилядолетната история на града, който е един от най-древните в Европа. 
   „За нас е важно да успеем да развием града ни като популярна дестинация за културен и исторически туризъм. Убедена съм, че тази изложба ще ви накара да дойдете и да разгледате София“, каза кметът Фандъкова. 
   В общата изложба София представи пред Европейския парламент в Страсбург знакови личности и места от историята на града и района. Присъстваха двама съвременни творци от София – писателят Алек Попов и музиканта Теодосий Спасов. 

Източник: www.sofia.bg
Публикувано на: 15.01.2014-13:58:46
Реклама
Последни Новини
София участва в международен проект за развитие на младежкото предприемачество 08.01.18г.Йорданка Фандъкова: "Подкрепяме инвеститори, които имат отношение към околната среда, чистота на въздуха и новите технологии"16.11.17г.ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ХАКАТОН С НАГРАДИ – ЦЕЛТА Е СЪЗДАВАНЕ НА СОФТУЕРНИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА SMART CITY BURGAS03.10.17г.Новата индустриална революция обсъждат на международен форум в Пловдив29.09.17г.ОБЩИНА БУРГАС ПОЛУЧИ ДВЕ НАГРАДИ ЗА СВОЯТА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА14.06.17г.Програма Европа 2017 стартира в пространството около Триъгълната кула на Сердика14.06.17г.Даниел Панов получи приз за цялостен принос в борбата с трафика на хора12.06.17г.
Интересно
Велоентусиасти от ГЕРБ отбелязаха Деня без автомобили в Кърджали24.09.12г.Археологически парк, посветен на наследството от епохата на неолита, ще бъде изграден в район ''Слатина''03.06.14г.Ученици от Благоевград рецитират стихове по повод 140 години от гибелта на Левски18.02.13г.Не пропускайте да разгледате атрактивната изложба “Мост към Кристо” в Галерия-музей “Георги Баев”27.04.17г.СМОЛЯН ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА СВЕТОВНА КУПА ПО ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ ЗА ЮНОШИ И ДЕВОЙКИ МЛАДША ВЪЗРАСТ13.01.14г.Областният управител на Кърджали Иванка Таушанова призова местната власт да не загърбва проблемите на земеделците27.04.12г.Над 70 бургаски ученици отбелязват рождения ден на Петя Дубарова27.04.15г.
Copyright © 2008 kmet.BG All rights reserved. Privacy Policy.