kmet.BG
Интересно
избери регион
Президентът Росен Плевнелиев ще връчи отличия „Джон Атанасов” на млади изследователи в сферата на информационните технологии
Президентът Росен Плевнелиев ще връчи отличия „Джон Атанасов” на млади изследователи в сферата на информационните технологии
Снимка: www.president.bg
 На 4 октомври, петък, на специална церемония в Гербовата зала на “Дондуков” 2 президентът Росен Плевнелиев ще връчи традиционната награда “Джон Атанасов” за насърчаване на постиженията на млади български изследователи в областта на информационните и комуникационни технологии.


Призът ще бъде връчен за единайсети път, а за втора поредна година държавният глава ще връчи грамоти за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост, както и грамота “Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели”.
На церемонията в 13.30 часа държавният глава ще удостои с ордени „Мадарски конник“ I степен синът и дъщерята на д-р Джон Винсент Атанасов - Джон Атанасов младши и Джоан Гедърс. Отличията са за особено големите им заслуги за развитието на двустранните отношения и сътрудничество между България и САЩ.

В 16.00 ч. в зала „Сердика“ на хотел „Шератон“ в столицата президентът Росен Плевнелиев ще открие конференцията
„Наука, иновации и предприемачество 110 години след рождението на Джон Атанасов“. Събитието се организира съвместно от Администрацията на Президента, Българската академия на науките, Техническия университет-София, София Тех Парк, Съюза по автоматика и информатика „Джон Атанасов“, БАИТ, БАСКОМ, ИКТ Клъстер, технологичния сайт IDG.BG и сп. ComputerWorld.


На форума ще бъдат представени малко известни факти около откритието на Джон Атанасов и неговото значение за развитието на компютърните технологии. Представители на едни от най-успешните български компании в ИТ-сектора и млади учени-предприемачи ще дебатират на тема “От дигитален компютър към дигитално предприемачество”.

Форумът е по повод 110-годишнината от рождението на изобретателя от български произход д-р Джон Винсент Атанасов. Участие в дискусията ще вземат български и чуждестранни изследователи, водещи имена в областта на информационните и комуникационните технологии, млади предприемачи и учени.

На 3 октомври, четвъртък, „Дни на отворените врати“ ще се проведат в Техническия университет в София и в Института по информационни и комуникационни технологии при БАН. От 10.00 до 18.00 ч. техните лаборатории и научни центрове ще бъдат открити за всички ученици, които желаят да разгледат експериментите и проектите, разработвани в научните институции.

Гостите на лабораториите ще се запознаят и с възможностите за обучение и професионална реализация в сферата на информационните и комуникационни технологии.

На 3 и 4 октомври във федерацията на Научно-технически съюзи ще се проведе и Международната научна конференция по автоматика и информатика “110 години от рождението на Джон Атанасов”. Сред докладчиците на форума ще бъдат проф. Джон Густафсон, ръководител на екипа, пресъздал оригинала на компютъра „Атанасов-Бери“, проф. Карл Чанг, ръководител на катедрата по Компютърни науки към Държавния университет в Айова.

Кампанията за отбелязването на 110 години от рождението на Джон Атанасов се провежда под патронажа на държавния глава.

Източник: www.president.bg
Публикувано на: 02.10.2013-09:57:11
Реклама
Последни Новини
Емил Желев - кандидат кмет на Изгрев18.10.19г.Завършена е новата пътна връзка от бул. “Брюксел“ до Терминал 2 на летище София11.01.18г.София участва в международен проект за развитие на младежкото предприемачество 08.01.18г.Йорданка Фандъкова: "Подкрепяме инвеститори, които имат отношение към околната среда, чистота на въздуха и новите технологии"16.11.17г.ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ХАКАТОН С НАГРАДИ – ЦЕЛТА Е СЪЗДАВАНЕ НА СОФТУЕРНИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА SMART CITY BURGAS03.10.17г.Новата индустриална революция обсъждат на международен форум в Пловдив29.09.17г.ОБЩИНА БУРГАС ПОЛУЧИ ДВЕ НАГРАДИ ЗА СВОЯТА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА14.06.17г.
Интересно
Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави организаторите на благотворителна художествена изложба05.02.15г.От днес раздават празничния ретро брой на „Бургаски Вестникъ“04.12.13г.Реставратори от Лувъра в Археологическия музей Бургас14.01.15г.Кметът на София Йорданка Фандъкова и премиерът Бойко Борисов откриха парк Възраждане 18.04.16г.Започва 9-ти фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ – 201502.06.15г.На 6 май отбелязваме Деня на Храбростта и празника на Българската армия 04.05.17г.За първи път у нас – в Ловеч документален филм за личните вещи на Левски18.02.13г.
Copyright © 2008 kmet.BG All rights reserved. Privacy Policy.