kmet.BG
Интересно
избери регион
Българско хоро разлюля Европейския парламент
Българско хоро разлюля Европейския парламент

В навечерието на нашия национален празник над 90 ученици от Родопите и българските диаспори в Украйна, Молдова, Сърбия и Македония, млади старозагорски музиканти, студенти- доброволци от Тракийския университет в Стара Загора, лауреати на наградите на фондация "Стоян Камбарев" и отличени деца от конкурси на европейска тематика взеха участие в голямо тържество, което се проведе в Европейския парламент в Брюксел. То се осъществи по инициатива на фондация "Българска памет" със съдействието на българските евродепутати от Групата на ЕНП и под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Сред официалните гости на събитието, преминало под надслов „България: Държава на духа и на писмеността“, бяха вицепрезидентът Маргарита Попова, еврокомисарят Кристалина Георгиева и зам.-председателят на Европейския парламент Райнер Вийланд.

Г-жа Попова откри събитието с реч, заредена с призив за родолюбие и гордост от българската история. Тя подчерта, че България е страната, дарила 300 млн. души с писменост и култура, като изтъкна имената на Черноризец Храбър, Константин Философ и припомни, че България е била най-силна, когато е била управлявана от образовани владетели. Вицепрезидентът се обърна специално към младите хора, настоявайки че именно те са героите на нашето време, в чиито ръце е бъдещето на един горд и трудолюбив български народ.

На свой ред еврокомисар Кристалина Георгиева сподели вълнението, което изпитва всеки път, когато посещава Европейския парламент и вижда името му, изписано на български език. Тя заяви вярата си в европейския проект и изрази увереност, че скоро ще дойде време, когато към този проект ще се присъединят и други страни, използващи кирилицата.

Деси Тенекеджиева, основател на фондацията "Стоян Камбарев", представи кратко филмче за младите лауреати на наградите за забележителни постижения в областта на театъра, изобразителното изкуство, литературата и киното за 2011. Самите те отправиха от сцената послания към сънародниците си.

Старозагорските музиканти от Националното училище "Христина Морфова" представиха инструментални творби на български и чужди композитори. Вокалното им изпълнение на „Хубава си моя горо“ вдигна рязко градуса на настроението.

Многобройните гости на тържеството дълго аплодираха изпълненията на талантливите младежи от български произход от Украйна и Молдова, които огласиха зала "Йехуди Менухин" в ЕП с песните "Охридското езеро", "Търновска царица", "Калина болна легнала", "Гано ли, Ганке", „Българи сме ние". А при първите звуци на каба гайда, всички скочиха и водени от вицепрезидента Маргарита Попова и еврокомисар Георгиева, изиграха родопско хоро, невиждано и нечувано в сградата на ЕП.

Накрая последваха снимки за спомен, размяна на подаръци, г-жа Попова дари младежите

с мартеници, отправиха се покани и предложения за следващи подобни изяви.

Гостите на събитието имаха възможността да разгледат изложбата "Старобългарската азбука и държавата на духа", както и да опитат специалитети от българската национална кухня.

Както подчерта председателят на фондация "Българска памет" Милен Врабевски, който беше и модератор на тържеството, основна цел на тази родолюбива инициатива е младите ни сънародници да бъдат приобщени към духовната идентичност на Европа, ценяща културната самобитност и разнообразието от национални принадлежности. Д-р Врабевски е уверен, че подобни прояви ще укрепят връзката на нашите сънародници с България и ще ги превърнат в посланици на ценностите на европейската интеграция.

Tази сутрин, навръх Баба Марта, младежите, гости на българските евродепутати, посетиха Еврокомисията по покана на г-жа Кристалина Георгиева и окичиха с мартеници европейските комисари.

Източник: 
Публикувано на: 01.03.2012-12:43:42
Реклама
Последни Новини
София участва в международен проект за развитие на младежкото предприемачество 08.01.18г.Йорданка Фандъкова: "Подкрепяме инвеститори, които имат отношение към околната среда, чистота на въздуха и новите технологии"16.11.17г.ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ХАКАТОН С НАГРАДИ – ЦЕЛТА Е СЪЗДАВАНЕ НА СОФТУЕРНИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА SMART CITY BURGAS03.10.17г.Новата индустриална революция обсъждат на международен форум в Пловдив29.09.17г.ОБЩИНА БУРГАС ПОЛУЧИ ДВЕ НАГРАДИ ЗА СВОЯТА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА14.06.17г.Програма Европа 2017 стартира в пространството около Триъгълната кула на Сердика14.06.17г.Даниел Панов получи приз за цялостен принос в борбата с трафика на хора12.06.17г.
Интересно
В Народното събрание бе почетена паметта на Апостола на свободата Васил Левски19.02.15г.29-то издание на КИНОМАНИЯ беше официално открито с прожекцията на българския филм „Каръци” 16.11.15г.Творби на големия художник Пабло Пикасо за пръв път гостуват в София30.10.15г.СТИПЕНДИИ В РАЗМЕР НА 6 200 ЛЕВА ВРЪЧИ КМЕТЪТ ЗЛАТКО ЖИВКОВ20.12.13г.Пет дни забавления, танци и спорт в МКЦ, по случай Европейската седмица на младежта02.05.17г.МЕЛЕМОВ: 5 000 УЧАСТНИЦИ СЪБИРА РОЖЕНСКИЯ СЪБОР, КОЕТО ГО ПРАВИ НАЙ-ГРАНДИОЗНОТО И МАЩАБНО ФОЛКЛОРНО СЪБИТИЕ В БЪЛГАРИЯ17.06.15г."Готвачката на Химлер"02.09.15г.
Copyright © 2008 kmet.BG All rights reserved. Privacy Policy.